Tourist information NO EN DE FI ES NL

En pilspiss blir til i smia til Lofotr Vikingmuseet

Publisert : mandag, 06. juli 2009Utskriftsvennlig versjon

I år er det Jimmy Lian bosatt på Liland som arbeider i smia på vikingmuseet nede ved Borgelva. Sammen med seg har han Mattias Rroland som assisterer ved belgen.

Mattias Rroland ved belgen, mens Jimmy Lian varmer jernet i essen. (Foto: Odd Nicolaysen)
Mattias Rroland ved belgen, mens Jimmy Lian varmer jernet i essen.

fotoapparat Se flere bilder

Jimmy og Mattias er med på å gjøre museet levende, og i tillegg til produksjon i smia er kontakten med de besøkende viktig.
Folk som er på besøk på museet kommer innom smia, og mange av disse forteller at de har en far eller en bestefar som har vært smed, og noen av gjestene har også stått ved belgen som barn.

Jimmy stortrives i smia og liker kontakten med de besøkende, selv om enkelte ikke forstår hvorfor ting behøver å gjøres så tungvindt, når man har maskiner som kan masseprodusere det som smeden bruker timer og dager på.
Til disse har Jimmy Lian følgende svar: Ved å smi lærer en mye om prosessen i bearbeidinga av jernet, og dette kan være nyttig også i andre sammenhenger. Så er det viktig å ta vare på kunnskapen og handtverket, og vise hvordan dette forgikk i tidligere tider.

Da vi var innom lagde parhestene en pilspiss, der de ved hjelp av varme og en hanmmer omforma et jernstykke til en pilspiss. Se bildeserien i galleriet.


Skrevet av: Odd Nicolaysen

EmailFacebook EmailTips en venn

Personvern - Privacy Policy