Tourist information NO EN DE FI ES NL

Felles markering

Publisert : tirsdag, 06. februar 2007Utskriftsvennlig versjon

I år ble samefolkets dag for første gang feira på Vestvågøy med en helhetlig markering. Tidligere har dagen vært markert blandt anna på enkelte skoler og barnehager.

To flotte representanter for den samiske ungdommen. Theres og Ida som bor på Holdal. (Foto: Odd Nicolaysen)
To flotte representanter for den samiske ungdommen. Theres og Ida som bor på Holdal.

Et ønske om å samle alle ungene med samisk undervisning i kommunen på samefolkets dag den 6.februar, var med på å tilskynde et arrangement med mat og kulturinnslag på ettermiddagen på Leknes skole.

På formiddagen var 13 barn og unge samla på hustellrommet på skolen, hvor de var delaktige i å lage til middagen som skulle serveres på ettermiddagen. Det ble også øvd på Samefolkets sang som Isak Saba fra Nesseby i sin tid skreiv.
Også den dramatiske filmen Veiviseren var en del av programmet på dagen, selv om de fleste nok hadde sett den både en og flere ganger.

Rundt 30 personer var med på arrangementet på etermiddagen, der den samiske festretten bidus ble servert. Bidus er kjøtt, med poteter, gulrøtter, løk og gjerne litt bruna mel til jevning. Det skal være dobbelt så mye kjøtt som de andre ingrediensene.

Det var samiske undommer som på norsk og samisk både presenterte programmet, og fortalte om bakgrunnen for feiringa av samefolkets dag da samer fra Nordkalotten for første gang samla seg i Trondheim for 90 år sida.

Ordfører Guri Ingebrigtsen kom med en hilsen til møtelyden med gratulasjoner, og mente det var på tide å få frem den samiske historia i Lofoten. Hun mintes også den første markeringa hun var med på i 2002 da hun sammen med Inger Anne Johansen og hennes barnebarn heiste det samiske flagget ved rådhuset.

Arrangementet ble avslutta med kaffe og samefolkets sang, og de fremmøte satte tydelig pris på det hele.


Skrevet av: Odd Nicolaysen

EmailFacebook EmailTips en venn

Personvern - Privacy Policy