Tourist information NO EN DE FI ES NL

Mange kokegroper avdekket på Borg

Publisert : onsdag, 06. september 2006Utskriftsvennlig versjon

Denne uka foregår det utgravingsarbeid for å kartlegge fornminner i området fra høvdinghuset på Borg ned mot sørvisbyggene, og ned mot veien ved Borgtun. I dette området skal fremtidig utbygging skje for å lette ankomsten til museet.

Lars Erik Narmo, Hege Stokke og Kjersti Jacobsen viser frem feltene med kokegropene. (Foto: Odd Nicolaysen)
Lars Erik Narmo, Hege Stokke og Kjersti Jacobsen viser frem feltene med kokegropene.

fotoapparat Se flere bilder

Grovarbeidet er det Harald Nyborg som gjør ved å fjerne kulturjordlaget med gravemaskin, mens arkeologene bruker adskillig mindre redskaper. Til neste år vil arbeidet fortsette for å klargjøre området før utbygginga tar til.

Til nå er det avdekket en rekke kokegroper i skråninga mot sørvisbyggene. Og fylkeskonservator Lars Erik Narmo antar disse var i bruk før vår tidregning starta for litt over 2000 år sida. Kokegropa var vanlig i bruk fra for omkring 3000 år sida frem til rundt år 700. Da begynte en å koke maten i jerngryter.

I forbindelse med vårt besøk i området gjorde Narmo seg en del tanker om kokegropene som ligger rundt omkring i skråninga. Antallet groper mener han kan tyde på at her har det blitt tilberedt mat i forbindelse med en eller ennen kultmarkering med mange mennesker til stede. Det har kanskje også blitt danset og sunget på vollen i den forbindelse.

Siden flyttet slike markeringer inn i høvdinghuset, og i bortimot tusen år har kirka dominert grunnen.

Se også bildegalleriet for flere bilder.


Skrevet av: Odd Nicolaysen

EmailFacebook EmailTips en venn

Personvern - Privacy Policy